Curs: Tècniques d’autoprotecció en intervenció i contenció en situació de crisis (TAIC)
Aquest curs pretén proveir els professionals de l’àmbit de l'educació social d’un marc metodològic, que els permeti identificar de la manera més precisa situacions de risc, facilitant el seu abordatge amb el nivell més gran d'efectivitat possible, tenint en compte l'escala de possibilitats que ens ofereix el marc normatiu i legal vigent que regeix la nostra praxi professional.
Objectius:
- Adquirir les estratègies i els coneixements bàsics de tècniques especifiques tant teòriques com pràctiques en matèries de contenció, per a la seva adequada utilització en l’exercici de les seves funcions, ja siguin en intervencions aïllades, espais comuns, actuacions per binomis (parella d’educadors/educadores), o individualitzades.
- Proporcionar pautes en contenció verbal, les quals han de dur-se a terme de manera paral·lela amb l'aplicació de pautes bàsiques d'autoprotecció.
- Aplicar tècniques d’acompanyament, o trasllat de persones d'un lloc a un altre, sense haver de recórrer a fer cap tipus de luxació o control articular lesiu.
- Formar en tècniques d’acompanyament al terra de manera segura i respectuosa, minimitzant qualsevol risc o lesió per part de l’infant adolescent i del professional que la realitza.
- Realitzar la contenció física de manera empàtica, proporcional, de caràcter no punitiu ni coercitiu, fent-la amb un únic objectiu, cuidar, abraçar, acollir, auxiliar i protegir de qualsevol mal, en el moment de realitzar l’acció de contenció.
- Adquirir coneixements de biomecànica corporal i assolir un ventall de possibilitats per poder controlar qualsevol part del cos a l’hora de realitzar una contenció física.
A càrrec d'Alexis Mañas Barroso, educador social, col·legiat 8074. 20 anys d'experiència en institucions residencials i formador de TAIC a tot Catalunya. Al llarg de la seva carrera ha impartit formació especialitzada en contenció en les seves diverses modalitats, amb un enfocament particular sobre la contenció física.